Filmpje: How To: Haren wassen met klei & de No-Poo Methode

Vandaag heb ik een filmpje voor jullie waarin ik laat zien hoe je je haren met klei kan wassen en iets vertel over de No-Poo methode (een methode om je haren te wassen zonder shampoo of conditioner).

Zoals ik in het filmpje al aangeef: ik vind het fijn om af en toe mijn haren op deze manier te wassen, maar zeker niet altijd.
Normaal was mijn haren twee keer per week, maar soms heb ik het gevoel dat ik het een extra keer moet wassen. Dit zijn de momenten dat ik naar de klei grijp.
De klei maakt mijn haar opzich goed vetvrij als ik het voor ‘een keertje’ doe, maar dat komt ook omdat mijn haar niet super vet was voordat ik met de klei aan de slag ging. Na een week ongeveer wordt mijn haar toch echt steeds vetter en is de klei niet voldoende om mijn haren vetvrij te krijgen. Hierdoor wordt mijn haar steeds vetter en vetter en is de klei onvoldoende om mijn haar schoon te krijgen. Dit is de afkick periode van de No-Poo.

Vergeet niet dat ieder haartype anders is, dus misschien werkt wassen met klei beter bij jou dan bij mij, of misschien werkt het juist wel helemaal niet voor je. Mijn haar wordt droger en stugger (zeker zonder kokosolie) maar wel redelijk vetvrij, misschien wordt jou haar er wel prachtig van…of compleet onhandelbaar.

Afhankelijk van je eigen haartype kan je haar zich weer redelijk snel herstellen, langzamer herstellen of helemaal niet herstellen op het moment dat je ervoor kiest geen shampoo meer te gebruiken.
Ik heb er zelf niet genoeg motivatie voor, dus vandaar dat ik na 2 weken de strijd heb opgegeven. Maar als je echt super graag wil no-poo-en, is het het zeker waard om te proberen!

Delen
Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Print this page

Over Laat alle berichten zien

Project Natural Beauty

Op Project Natural Beauty verschijnt 5 keer per week een artikel over natuurlijke cosmetica, beauty, fashion, health en een groene lifestyle.

8 reactiesLaat een reactie achter

 • Leuk! Wil ik ook eens uitproberen! Je haar heeft zo’n mooie volume hierna! Wordt je haar trouwens sneller of minder snel vet na een poo beurt met de klei?
  Er is trouwens nog een 4e no-poo mogelijkheid, dat is wassen met uitsluitend conditioner ipv shampoo. Volgensmij is dit erg geschikt voor mensen met een reuzen bos krullen die erg droog zijn :) Liefs, liv

  • Jaaa klopt!! Ik heb CO inderdaad niet benoemd. Ik zat te twijfelen of conditioner gebruiken wel ‘mag’ volgens de echte die-hard-noo-poo-ers :-)
   Mijn haar wordt zeker sneller vet na wassen met klei.
   Normaal was ik mijn haar twee keer per week. Maar als ik met klei was kan ik er maar één dagje tussen laten.
   Toen ik trouwens aan het no-poo-en was, ‘waste’ ik echt elke dag mijn haar.

 • Leuk! Ik wist helemaal niet dat er zoiets bestond, zo leer ik weer wat bij ;P.
  Waar is het te koop en hoe veel kost het?
  Net als Liv vraagt, ben ik ook wel benieuwd naar het antwoord.
  Hoelang zit er dan tussen voor je weer gewone shampoo en conditioner gebruikt?

  • De klei is van Argiletz en ik heb ze gekocht bij druantia.be.
   De rode klei kost € 3,25 en de witte klei €4,30.
   Eigenlijk hardstikke goed betaalbaar dus!

   Ik was mijn haar weer 2 dagen nadat ik de klei heb gebruikt. Dan is mijn haar echt weer vet en moet het gewassen worden.

   • Dat is nog best goedkoop! Ik had het de klei veel duurder verwacht.
    Oke bedankt voor de tip. Misschien dat ik het wel ga proberen, ben wel benieuwd.

 • Je hebt je haar hier dan aan de lucht laten drogen, maar doe je het ook wel eens met een föhn? Wat voor product gebruik je dan als heatprotector?

  • Ik fohn heeeel af en toe. Ik heb helaas geen natuurlijke heatprotector gevonden nog, dus voorlopig heb ik die van Chi

 • Ongeveer een maand geleden was het weer eens zo ver. Ik was allergisch geworden voor de hypoallergene shampoo die ik al een jaar had gebruikt. Na het wassen had ik constant jeuk op mijn hoofd, er zaten kleine bultjes en ik had een soort van roos ontwikkeld. Door het vele krabben had ik zelfs korstjes op mijn hoofdhuid. Als ik mijn haar ’s ochtends waste, was het dezelfde avond alweer vet.

  Ik was het zat. Hoe kan ik nou allergisch worden voor een hypoallergene shampoo? Ben me toen in gaan lezen in de verschillende ingrediënten, en ik denk dat SLS/SLES de boosdoener is (de shampoo was al vrij van parabenen en parfum).

  Na veel zoeken op internet ben ik gaan experimenteren met verschillende manieren om mijn haar te kunnen wassen zonder shampoo. Als eerste had ik de hardcore no-poo methode geprobeerd. Na mijn haar 5 dagen niet gewassen te hebben was ik voor een groot gedeelte van de jeuk af! Helaas zag mijn haar er niet uit, en omdat ik voor mijn werk veel patiënten zie kon ik eigenlijk niet anders dan mijn haar weer wassen. Wie wil er nou een dokter met een vies hoofd? Het zag er niet uit en bovendien voelde ik me ook erg vies.
  Hierna heb ik geprobeerd om mijn haar te wassen met baking soda en biologische appelazijn. Mijn haar werd redelijk schoon, maar na drie keer heb ik het opgegeven vanwege de geur van de azijn. Ik vind azijn echt heel erg stinken, en ondanks dat ik het nauwelijks rook overdag wou ik niet meer mijn ochtend op die manier beginnen.
  Als laatste redmiddel heb ik uiteindelijk mijn haar proberen te wassen met klei. Dit gaf mijn haar extreem veel volume, maar het werd niet echt heel erg goed schoon. Bovendien gaf het nogal een kliederboel in de douche!

  Sinds enige tijd heb ik eindelijk iets gevonden dat – tot zover – lijkt te werken. Ik was mijn haar met Aleppo zeep. Dit is een handgemaakt blok zeep dat wordt gemaakt in Syrië volgens een 2000 jaar oud recept met alleen olijfolie en laurierolie. Er komen dus geen andere ingrediënten bij kijken, geen chemische toevoegingen, geen middelen om het langer houdbaar te maken, geen parfum, SLS, SLES, parabenen, kleurstoffen of wat dan ook. Nadat de zeep is gemaakt wordt hij 6-12 maanden gedroogd zodat hij helemaal uithardt. De buitenkant van de zeep wordt hierdoor goudkleurig en de binnenkant blijft groen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Aleppo_soap

  Ik heb een blok gekocht voor zes euro, en ik denk dat ik er makkelijk een half jaar mee kan doen (ik was mijn haar nu 2x per week, mijn haar is schouderlengte). (https://www.geenparfum.nl/index.php?item=aleppo_s-olijfolie-zeep-met-laurierolie&action=article&group_id=39&aid=288&lang=NL). Als ik ga douchen, maak ik eerst mijn haar en de zeep nat, en vervolgens wrijf ik het gehele blok zeep over mijn schedel heen (ik til ook mijn haar op om het goed in mijn nek te krijgen). Het was even wennen om dit te doen maar ondertussen voelt het normaal. De zeep heeft een romige schuim en hij is makkelijk over je haar te verdelen. Ik zeep mijn haar maximaal 1x in omdat het anders touwig aan gaat voelen. Door de zachtheid van de zeep heb ik geen conditioner nodig. De zeep is volledig biologisch afbreekbaar en is niet schadelijk voor het milieu. De zeep heeft een beetje een zoetige geur, ik moest er in het begin een beetje aan wennen. Vind het zeker niet vies! Het is wel belangrijk om de zeep na gebruik even kort af te spoelen en goed te laten drogen aan de lucht omdat deze anders helemaal weg kan smelten.

  Sinds ik de zeep gebruik ziet mijn haar er geweldig uit! Het heeft ontzettend veel volume, het is dikker geworden, glanst en zelfs de slag in mijn haar die ik vroeger had komt langzaam terug! Mijn hoofdhuid ziet er rustig uit en jeukt niet meer. De korstjes en bultjes die ik vroeger had zijn verleden tijd. Langzaam begint mijn haar af te kicken van de shampoo die ik door de jaren heen gebruikt heb, nog een aantal maanden en dan zou dat ook allemaal achter de rug moeten zijn.

  Ik zou deze zeep aan iedereen aan willen raden die op zoek is naar een natuurlijke manier om shampoo te vervangen. Uiteraard kan je het in combinatie gebruiken met een conditioner als je dat zou willen, voor mij is het alleen niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

XSLT Plugin by Leo Jiang