Voor veel mensen is een kunstgebit is voor oudere mensen, maar niets is minder waar. Het is zelfs zo dat steeds minder oudere mensen een kunstgebit moeten. Dit heeft ermee te maken dat we allemaal meer weten over de gezondheid van ons gebit en hoe we dit moeten verzorgen. Nog steeds zit een ongeluk in een klein hoekje of kan je vanuit je genen gewoon een slecht gebit hebben. Dus een kunstgebit alleen voor ouderen? Echt niet! Lees bijvoorbeeld het verhaal van Janna, 33 jaar en al een paar jaar een kunstgebit.

Geen schaamte

Ik ben zelf pas 33 maar heb al een paar jaar een kunstgebit. Schaam ik me ervoor? Nee helemaal niet want het valt gewoon niet op. Mensen in mijn omgeving die het niet weten die hebben het niet in de gaten dat ik mijn eigen tanden niet meer heb. Iedereen denkt dat een kunstgebit iets is voor oudere mensen of voor als je later zelf oud bent. Maar helaas is dat niet altijd waar en staat er geen leeftijd voor het krijgen van een kunstgebit. Door een ongeluk of een ziekte in de tanden zijn er ook jonge mensen die een kunstgebit nodig hebben. De tandartszorg is tegenwoordig gewoon ontzettend goed en ze kunnen veel doen om de eigen tanden te behouden. Helaas kunnen ze een ziekte in de tanden of tandvlees niet voorkomen en ook niet altijd tegen gaan.

 

De keuze voor een kunstgebit

Als je dan de keuze hebt tussen helemaal geen tanden of een kunstgebit, dan is de keuze snel gemaakt. Een kunstgebit is tegenwoordig een goede vervanging van de eigen tanden die wordt nagemaakt van je eigen tanden. Eigenlijk is het gewoon een kopie van je tanden en komt zelfs de kleur zo dicht mogelijk in de buurt van wat je altijd al hebt gehad. Doordat mijn kunstgebit zo lijkt op mijn oude tanden valt het dan ook niet op. Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor wittere tanden, maar dat gaat wel heel snel opvallen. Er zijn genoeg jonge mensen die net als mij een kunstgebit hebben en misschien zelfs wel in jouw omgeving zonder dat je het merkt. Ik had twee opties en heb gekozen voor een kunstgebit zodat ik alles kan eten en drinken zoals ik altijd deed. De andere optie was er voor de rest van mijn leven bij lopen als een oud omaatje van vroeger met een ingevallen mond.

 

Hoe zit het met jouw gebit?

Janna wil met haar verhaal duidelijk maken dat een kunstgebit niets raars is. Het is juist een prachtige uitvinding! Niemand heeft het door en jij kunt zelf weer genieten van een natuurlijke uitstraling met een mooie lach. Is jouw gebit ook niet meer wat het geweest is? Welke prothese past het beste bij jou? Twijfel niet om eens vrijblijvend op onderzoek uit te gaan. Bij Tandprothetische praktijk Volgers, kun je sowieso áltijd terecht! Aldus Janna.