Ben jij een liefhebber van het nuttigen van een kopje koffie in de ochtend? Om even lekker wakker te worden, kan de cafeïne in koffie jou een prettige start van je dag geven. Voornamelijk na een slechte nacht, komt deze kop koffie vaak gelegen. Koffie wordt al een zeer lange tijd gemaakt en men geniet al een lange tijd van hun koppen koffie. Koffiebonen bestellen is dus niets nieuws. Maar, wat is koffie precies en hoe wordt het gemaakt?

Wat is koffie?

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Deze bonen zijn zaden van de zogeheten koffieplant. In de bessen van de plant groeien deze zaden. De benaming ‘bonen’ is eigenlijk een onterechte benaming, omdat deze zaad eigenlijk een pit is. De benaming ‘bonen’ wordt eigenlijk alleen maar bij koffie gebruikt. Is de bes rijp? Dan wordt deze geoogst en wordt de bes verwerkt om koffie van te maken. Er zijn twee soorten koffiebonen, namelijk de Robusta en de Arabica. De Arabica kan als favoriet worden gezien: Arabica koffiebonen bestellen doet men het meeste.

Hoe worden koffiebonen geplukt?

De Robusta en Arabica koffiebonen komen niet vanzelf bij ons terecht. Vaak worden deze bonen met de hand geplukt. De reden hiervoor is de rijpheid van de bessen. Het komt vaak voor dat deze bessen niet allemaal tegelijk even rijp zijn. Zo kan het voorkomen dat 1 plant meerdere malen wordt geoogst.

Koffiebonen bestellen: zo worden deze verwerkt!

De bonen kunnen droog of nat worden verwerkt. Bij het droog verwerken, worden de bessen op een stenen ondergrond gelegd en worden deze een of twee weken door de zon gedroogd. Bij nat verwerken wordt de pit (ofwel de boon) uit de bes gehaald en een aantal dagen in het water gedompeld. De natte verwerking van de koffiebonen levert meestal de beste kwaliteit op. Bij het koffiebonen bestellen, merk je dat deze natte verwerking duurdere bonen zijn.