Blefaroplastiek, oftewel de correctie van (één van) de oogleden, wordt om verschillende redenen uitgevoerd. Dit kan zowel een medische als een cosmetische achtergrond hebben. Medische redenen om een ooglidcorrectie te laten doen zijn onder andere wanneer iemand last heeft van druk achter de ogen, chronisch last heeft van hoofdpijn en bij zware en vermoeide ogen. Daarnaast heeft de ingreep ook een cosmetisch effect: een ooglidcorrectie zorgt voor een frisse en jongere uitstraling. De operatie is mogelijk voor zowel mannen als vrouwen.

Hoe werkt een ooglidcorrectie?

Voor de behandeling begint, wordt de huid ontsmet met jodium en vervolgens lokaal verdoofd. Doorgaans zijn dit 1 of 2 kleine prikjes met een fijne naald, waardoor je hier nauwelijks iets van voelt. Vervolgens wordt er bepaald welke delen van de huid verwijderd moeten worden. Zodra de verdoving goed is ingewerkt begint de operatie. De bloedvaatjes worden dichtgeschroeid, waarna de vetpockets worden gelokaliseerd en verwijderd middels een tangetje en klein schaartje. Dit kan tijdens de operatie zorgen voor een drukkend gevoel op de ogen. Na het verwijderen van de vetpockets wordt de huid gehecht en is de operatie afgerond.

Na de operatie

Na de operatie is het belangrijk om druk te blijven uitoefenen op de wondranden. Daarom is het verstandig om de auto te laten staan na de operatie. Zodra je thuis bent kun je de wond koelen met natte koude kompressen. De eerste 4 dagen is het belangrijk om iedere 2 uur 10 minuten te koelen (met uitzondering van de nacht). De oogleden zullen de eerste dagen gezwollen zijn, dit gaat vanzelf weg. Aangezien je de eerste dagen regelmatig moet koelen, is het belangrijk om hiermee rekening te houden met betrekking tot je dagelijkse activiteiten. Na 6 dagen wordt de hechtdraad verwijderd tijdens de controle bij de specialist. Bij deze operatie zijn complicaties uiterst zeldzaam. Mocht je last krijgen van een infectie of nabloeding, dan dien je direct contact op te nemen met de specialist.