Mensen zijn de laatste jaren steeds meer bezig om een gezond lichaam te krijgen, veel sporten en gezond eten is een echte hype. Ook termen zoals vegetarisch en veganistisch komen veelvuldig voorbij, met ook mede als doel om voor een betere wereld te zorgen. Waar mensen minder rekening mee houden is het zorgen voor een goede bloedsomloop, waarom is dit zo belangrijk en wat kunnen mensen er aan doen om dit te verbeteren?

Het belang van een goede bloedsomloop (bloedcirculatie)

Om het lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk dat het alle cellen voldoende zuurstof krijgen, een goede bloedsomloop is hiervoor cruciaal. Ook het transporteren van voedingsstoffen, hormonen en andere componenten verloopt via de bloedsomloop. Wanneer dit niet goed werkt dan kan er schade ontstaan aan weefsels en organen, dit kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat dit altijd in orde is, gelukkig kan je er zelf veel invloed op hebben.

Beweeg voldoende

Voldoende beweging is belangrijk voor de gezondheid van het hart waardoor het ook direct invloed heeft op een goede bloedsomloop. Om ervoor te zorgen hoef je echt je longen uit je lijf te rennen of fietsen, gematigde bewegingen zijn al voldoende om de hartspieren te laten werken, denk bijvoorbeeld aan wandelen of rustig zwemmen. Wanneer je dit een aantal weken doet dan kunnen er al grote veranderingen optreden.

Hydrotherapie

Een behandeling via water wordt ook wel hydrotherapie genoemd, het gebruik van warm water staat erom bekend dat het gunstig is voor de bloedsomloop. Om deze reden gaan mensen regelmatig in bad liggen of kopen ze een jacuzzi wanneer ze geen bad hebben. Om deze reden kan je lekker in je eigen tuin of binnen ontspannen. Het warme water helpt ook nog eens goed tegen spierpijn, ideaal voor wanneer je gesport hebt.

Een goede houding

Een goede houding is ook erg belangrijk, een slechte houding is ongunstig voor de bloedsomloop. Mensen met een kantoorbaan kunnen hier na verloop van tijd last van krijgen, ga minstens elk uur even een minuutje je benen strekken. Wanneer je ‘s avonds in de bank ligt gaan de benen al snel omhoog, buiten dat het lekker ligt/zit heeft het ook invloed op de bloedsomloop. Wanneer de benen omhoog liggen neemt de druk op de beenaderen af waardoor er ook minder druk op de bloedvaten komt, dit is gunstig voor de bloedsomloop en ook op het verminderen van gezwollen voeten en benen.