Veel mensen krijgen last van hun ogen naarmate ze ouder worden, de een ziet steeds slechter veraf, de ander kan op een gegeven moment de krant niet meer lezen. Een bril dragen of contactlenzen is een oplossing maar voor veel mensen niet ideaal. Ze vinden het lastig om hun contactlenzen iedere ochtend in te doen en ’s avonds weer uit of vinden het vervelend dat hun bril iedere keer beslaat. Een oplossing om toch weer goed te kunnen zien zonder een bril of lenzen te moeten dragen is een ooglaserbehandeling. Een van die behandelingen is de zogenaamde Trans PRK-behandeling, een afkoring van trans epitheliale PRK (Photo Refractieve Keratectomie). Deze behandeling is een variant op de zogenaamde PRK Lasek behandeling. Bij deze soortgelijke behandelingen wordt met behulp van een laser de bovenste laag van het hoornvlies verwijderd, maar er is een belangrijk verschil tussen de beide behandelingen. Bij de PRK Lasek behandeling voert de oogarts de ingreep uit met behulp van een instrument, terwijl de Trans PRK-behandeling volledig computergestuurd in zijn werk gaat, dus zonder een chirurg met een instrument. De behandeling is uitermate geschikt voor mensen die een dun hoornvlies hebben.

Voordelen behandeling

Een van de grote voordelen van de Trans PRK-behandeling is dat de behandeling zeer nauwkeurig is en dat het oog dus niet wordt aangeraakt met instrumenten. Een ander voordeel is dat de ingreep weinig tijd kost, de ooglaserbehandeling kost slechts tien minuten per oog. Een ander belangrijk voordeel is dat er vrijwel geen complicaties optreden na de ingreep. De Trans PRK-behandeling is een van de meest veilige ooglaserbehandelingen op dit moment.

Nadelen behandeling

Als nadeel kan worden genoemd dat het herstel toch wel twee weken in beslag neemt en dat u last kan hebben van branderige ogen tijdens de herstelperiode. Bovendien is er vlak na de behandeling sprake van een geringe zwelling van de oogleden, wat door sommige mensen toch als onaangenaam kan worden ervaren.

Wordt ooglaseren vergoed?

In beginsel worden de kosten van een ooglaserbehandeling niet door uw zorgverzekeraar vergoed, in ieder geval niet vanuit de basisverzekering. Voor aanvullende zorgverzekeringen is dat weer een ander verhaal, sommige aanvullende verzekeringen bieden een dekking, maar zeker niet allemaal. In veel gevallen krijgt u vanuit een aanvullende verzekering een bepaald percentage van de kosten terug tot een bepaald maximum. Per zorgverzekering moet u dat dus goed controleren door de polisvoorwaarden goed door te nemen en bij twijfel kunt u het beste even telefonisch contact opnemen met de zorgverzekeraar.