Schoenen oprekken

Ken je dat? Dat in de winkel een paar schoenen perfect lijkt te zitten, maar dat ze thuis toch net iets te klein blijken te zijn.

Of dan wat ik nu heb: je besteld een paar schoenen online en ze zijn net iets te klein. Of…om mijn situatie nog net iets eerlijker te maken 😉 : ze hebben de schoenen online niet meer in jou maat, maar omdat het de perfecte schoenen zijn voor onder je galajurk bestel je ze een maatje kleiner, in de hoop dat de schoenen groot uitvallen…wat achteraf uiteraard niet het geval blijkt te zijn.

Je schoenen weggooien (of terugbrengen) is niet altijd nodig. Je kan de schoenen namelijk op een makkelijke manier een (beetje) oprekken.

Pak een stapel oude kranten en schuur vellen van de krant los, maak deze nat en prop dit in je schoen. Zorg ervoor dat je de schoenen echt goed vol propt, hoe voller, hoe beter, want dit zorgt ervoor dat de schoenen iets zullen rekken. Prop vooral extra kranten in de plekken die een beetje knellen, bijvoorbeeld in de neus of juist bij de hiel van de schoen.

Laat je schoenen zo een dagje staan. De volgende dag kan je de kranten uit de schoenen halen en ze passen. Misschien zitten je schoenen al lekker, maar grote kans dat ze toch nog knellen. Als je, net als ik, dit probleem bij pump hebt, dan kan je nu het volgende trucje toepassen: trek sokken en en hierna je pump. Ze zullen echt mega strak zitten, maar dit is de beste manier om ze op te rekken. Ga gewoon wat dingetjes in huis doen met je pumps aan. Je hoeft niet perse te lopen als dit een beetje zeer doet. Ook van tv kijken kunnen je schoenen oprekken.

De sokken zorgen ervoor dat je voeten ‘groter’ zijn dan normaal, zodat je, als je straks je schoenen aantrekt zonder sokken ze voldoende zijn opgerekt.

Misschien passen je schoenen nog steeds niet helemaal lekker na deze handelingen. Geen nood, de aanhouder wint!
Stop voor het slapen gaan gewoon weer natte kranten in je schoenen en draag je schoenen de avond erop weer even met sokken. Misschien moet je dit een paar avonden achter elkaar herhalen, maar mijn ervaring is dat het goed werkt. Sterker nog: ik heb ooit een te klein paar schoenen gehad, dat na wat oprekken echt is uitgegroeit tot mijn favoriete paar. Ze hebben echt altijd zalig gezeten (na een week tv kijken met sokken en pumps aan), ik droeg ze echt vaak en graag juist omdat ze lekker zaten. Gek is dat, dat een paar schoenen wat in eerste instantie een miskoop lijkt je favoriete paar wordt.

Het maakt overigens niet uit of je schoenen van echt leer zijn of van een namaak materiaal, mijn ervaring is dat het oprekken in allebei de gevallen prima werkt.

Delen
Tweet about this on Twitter0Share on Facebook3Share on Google+0Print this page

Over Laat alle berichten zien

Project Natural Beauty

Op Project Natural Beauty verschijnt 5 keer per week een artikel over natuurlijke cosmetica, beauty, fashion, health en een groene lifestyle.

17 reactiesLaat een reactie achter

 • Of je gaat even langs de schoenmaker en die zet ze even op de machine een nachtje. Hangt van je doel af. Kranten werken ook goed maar pas op met je schoenen. Kranten geven af. Verder mn complimenten voor je site. Lees het al lang met plezier door je diverse artikelen. Mooie balans tussen lifestyle en reviews.

 • WOWZA dat zijn hoge schoenen! Ik hoop dat ze nu wel passen. Ik had vorig jaar een paar Italiaanse lamsvel laarzen gekocht die net een maat te klein waren (in de aanbieding 100 ipv 160 euro) maar ze waren echt te strak. Ik moest ze serieus 3 keer naar de schoenenmaker brengen om ze te laten oprekken. Schaamde me al bij de 3e keer 😉 maar het hielp.
  Succes met je pumps!!! Liefs, liv

 • Ik heb er nooit last van dat m’n schoenen te strak zitten, en anders gaan ze gewoon terug, want stel, na al dat oprekken zitten ze toch nog niet lekker (soms merk je pas hoe de rest van de schoen zit als je dat strakke gevoel kwijt bent en merk je dat ze buiten dat OOK niet echt lekker zitten) en ik moet ze terug sturen, daarna worden ze naar iemand anders gestuurd, die ze vervolgens misschien wel terug moet sturen OMDAT ze opgerekt zijn.
  Ik heb wel eens schoenen besteld waarbij dit met ÊÊn schoen was gebeurd, kon er dus helemaal niks mee, terwijl het wel mijn maat was en kleiner sowieso niet zou passen. Ik heb ze maar gewoon terug gestuurd zonder te ruilen. want al dat geruil heb ik altijd zo’n hekel aan.

 • Heel precies weet ik het niet meer maar ik heb ergens op het internet gelezen dat je je schoenen ook op de volgende manier kunt oprekken:
  Je vult een zip-lock zakje voor 1/3 of 1/4 met water en sluit hem goed. Vervolgens prop je dit stevig in de neus van je schoen en stop je de schoen in de vriezer. Doordat het water tijdens het vriezen uitzet worden je schoenen ook uitgerekt. Misschien je schoenen nog in een plastic zak doen ter bescherming? Heb het zelf nog niet getest maar heb helaas ook wel een aantal schoenen liggen die in aanmerking komen. 😉

 • Ik had ooit gelezen dat je de knellende plekjes moet fohnen terwijl je de schoenen aanhebt met dikke sokken. Daarna aanhouden zodat de schoen de vorm van je voeten aanneemt. Maar nooit geprobeerd!

 • Weet je of je hakken van alle materialen (dus niet perse echt leer of suede) kunt laten uitzetten bij de schoenmaker ? Heb hier namelijk 2 paar staan die net iets te klein zijn.
  Leuke site heb je !

 • Deze 2 tips ga ik meteen proberen! Mijn nieuw paar pumps kwelt een beetje aan mijn tenen. Maar ik heb nog een vraagje, ik wil mijn schoenen niet vuilmaken met die kranten, heb bang dat het zal afgeven want de binnenkant is een lichte kleur.. kan ik ze beschermen met wat plastiek en dan de kranten er in doen of werkt het dan niet meer? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

XSLT Plugin by Leo Jiang